Авиацията трябва да може бързо да се пребазира и заради това парадът за Гергьовден допринася за опита на летците. Това коментира пред камерата на bTV командирът на военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев.

8 самолета и 4 вертолета са пребазирани на гражданското Летище София, като от днес започват тренировките на пилотите.

Радев отбеляза, че именно от аерогарата най-ефективно може да се прикрива столицата, но използването й за военни цели поставя различни технически и организационни изпитания пред нашите ВВС.

Пребазирането вчера е било направено при тежки метеорологични условия, а тренировъчните полети днес също няма да са при идеално време.

Това обаче не притеснява пилотите. „Ние ще покажем, че изпълняваме задачите независимо от метеорологичните условия”, подчерта ген.-майор Радев.

Снимка: БГНЕС

Той посочи, че за да имат нашите ВВС нови бойни самолети след 5 години, договорите трябва да се подпишат сега. „Това са трудоемки, разсрочени във времето процеси, те искат сериозно стратегическо и държавническо отношение”, отбеляза командирът на бойната ни авиация.

Той обаче беше категоричен, че най-важният фактор не е техниката, а пилотите и техните способности.

На парада ще видим транспортни самолети "Спартан" на 300 метра височина, летящи на 20 метра един от друг. За новия вертолет на ВМС "Пантер" това ще е дебют на гергьовденски парад.