И втората задължителна матура за зрелостниците не премина без наддаване за верните отговори в мрежата. В деня на изпита по български ви показахме как за втора поредна година успяхме да си вземем изпита срещу символична сума.

И днешната матура по желание започна с фалстарт – техническа грешка в изпита по немски.

След като bTV излъчи разследването за търговията с верни отговори преди два дни, дилърите вече са по-предпазливи в мрежата, но оферти отново имаше. Цяла армия от квестори пазеше срещу преписвачи, но видеонаблюдението уличи в издънка не ученик, а именно квестор.

На 20 май по време на матурата по български и литература в Перник задължителното видеонаблюдение уличи квестор, който напуска изпитната зала и започва разговор по телефона. Квесторката вероятно ще бъде наказана.

Записът дава едно от възможните обяснения защо 11 хиляди квестори в страната не могат да опазят зрелостниците и търговията с отговори процъфтява.

Без допълнителни мерки

Никакви допълнителни мерки за сигурност не бяха предприети за втората задължителна матура.

„Пожелахме някакви допълнителни мерки, които са нетрадиционни, обаче те не бяха предприети. Заглушаване на GSM-ите в тази сграда и от сградите на училищата. Предвид това, че се намираме до президентството това се оказва невъзможно”, заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Техническа грешка

Матурата по предмет по желание започна в 8, а учениците разполагаха с 4 часа. Ученик от Видин обаче откри техническа грешка на матурата по немски.

„Проблемът беше в номерацията на теста. Когато видях грешката, се шашнах. Надявах се да не анулират матурата ми и да се налага да се явявам отново”, разказа Кристиян Петров.

Министерството на образованието признава за гафа. Техническата грешка няма да се отрази на резултата и матурата няма да се анулира.

69 преписвачи

Анулирани са работите на 69 преписвачи и са изгонени двама квестори, които не са изпълнявали задълженията си. В едно пловдивско училище камерите са спрели за 10 минути заради токов удар.

Години наред най-предпочитаният предмет по избор за втората матура беше география, миналата година английски, а тази - биология.

Над 61 хиляди седмокласници днес решаваха задачи като част от външното оценяване. Поне засега не се е чуло да се продават отговори и за тях.