Тревожна тенденция за здравето на нацията – по последни данни всяко трето дете в първи клас страда от наднормено тегло.

Специалистите са разтревожени от шокиращото повишаване на затлъстяването сред българите - особено в ранна детска възраст. При почти 8 процента от децата може да се говори даже за затлъстяване.

Положението при юношите също не е добро – всяко пето момче и момиче под 20 години е с наднормено тегло. Данните при мъжете и жените са направо стряскащи. Оказва се, че почти половината българки са над нормата, а почти 60 на сто от българите са по-тежки от необходимото.

Каква е причината? Според специалистите българите не обръщат внимание на това с какво се хранят. А вредните навици се предават на децата.

Проблемът е сериозен и в световен мащаб. През последните 33 години броят на хората с наднормено тегло се е увеличил от близо 860 милиона на над 2 милиарда.

Храненето – в нормата

Елена Ковачева се грижи за менюто в училищния стол. Тук всичко е съобразено с нормите за здравословно хранене. Често обаче децата пренебрегват усилията на готвачите.

"Не са любители на супите, предпочитат повече тестените храни и "забранените", посочва тя. Често, недоволни от храната в стола, децата се хранят в бюфета.

"Опитвахме се поддържаме доста богат асортимент от плодове в началото, обаче всичко се изхвърляше, което е много трагично.", споделя продавачката Галя Маринова.

Според специалистите, родителите са отговорни за нездравословните навици на децата си.

"Не може ти вкъщи да не си създал навик на детето да яде, супа, ядене - има моменти, в които се мръщят и на мусаката.", възмущава се Ковачева

Лекарите предупреждават, че наднорменото тегло е опасно за здравето не само на децата, но и на възрастните.

Решението е в балансираното хранене - половината от менюто ни трябва да се състои от плодове и зеленчуци. Не трябва да забравяме и спорта.

"Хубаво е да се прави всеки ден по нещо - може и разходка, зависи от възрастовата група. Но е хубаво всеки ден да се правят упражнения", смята фитнес инструкторът Мартин Гаджев.

И още един съвет - никога не е късно човек да започне да живее здравословно. Независимо колко килограма е.