Всяка десето бебе у нас е родено преждевременно. Това е доста висок процент за държава от Европейския съюз, коментират специалисти.

От началото на годината са родени 25 хил. бебета, като 2500 от тях са недоносени.

Има региони, в които процентът на преждевременните раждания достига тревожните 18%. Такива са Бургас и Сливен.

В останалите държави от Европейския съюз процентът на преждевременно родените деца е два пъти по-нисък – 4 – 5 на сто.

Само в интензивното отделение на неонатологията на УАГБ „Майчин дом“ в София в момента лекарите се борят за живота на 38 недоносени бебета.

Причините за преждевременното раждане са заболявания при майката, твърде ранна или твърде зряла възраст. Но най-често то е провокирано от инфекция, затова редовното проследяване на бременността е изключително важно.

Снимка: bTV

„При една част от жените инфекцията протича безсимптомно, но тя засяга плода, т.е получава се възпаление на околоплодните ципи. В крайна сметка това провокира преждевременното раждане“, обяснява д-р Лиляна Вакрилова от Неонаталогичната клиника в „Майчин дом“.

Лекарите съветват бъдещите майки да бъдат особено внимателни през лятото.

„Все пак една жена, която е в напреднала бременност, не е желателно да използва басейни, най-вече джакузи, където има повече възможности да проникнат микроорганизми“, обяснява д-р Илия Кютукчиев, акушер-гинеколог в „Майчин дом“.

Снимка: bTV

Преждевременно родените деца се нуждаят от специални грижи – не само в неонатологията, но и години след това.

„За тях се грижат много специалисти, имат нужда от рехабилитация, често имат продължителни белодробни проблеми, така че в крайна сметка смятаме, че докъм края на втората година децата в най-тежко състояние биха могли да се изравнят с връстниците си по развитие“, казва д-р Вакрилова.

При по-тежките случаи е възможно детето да има трайни последици в развитието, но тези случаи са рядкост.

От Фондация „Нашите недоносени деца" настояват за специална програма за проследяване на недоносените деца. Това включва редовни консултации със специалисти, които да следят тяхното развитие. 

Вижте повече във видеото: