Нито един нарушител не бе открит при проверка на чейнджбюрата по морето. Дори и в големите курорти, където измамите с валути бяха честа практика, сарафите спазват новите правила, които им позволяват разлика само до 5% от курсовете на БНБ.

През юли данъчни инспектори с ГДБОП набелязаха близо 20 чейнджбюра в Слънчев бряг, които работят на границата на закона - с 20-процентна печалба от купуването и продаването на валута. Ден, след като маржът по закон беше смъкнат четири пъти, се оказа, че всички са изрядни.

„Наложи се дори в крайна сметка, едноседмични наблюдения на обектите, за да може самите фирми да почувстват нашето присъствие и самите те да бъдат принудени да работят на по-нормални котировки”, обясни Стефан Банкин - началник отдел „Оперативен контрол” в НАП-Бургас.

Мариела Давидова работи в едно от тези бюра. Ако преди печалбата им от 100 евро е била 39 лева, сега е 10. „Мисля, че няма да имаме големи загуби, защото навсякъде горе-долу курсовете са равни вече. Все пак за различните бюра печалбата е различна”, коментира касиерката.

Това лято в местната Агенция по приходите е подадена само една жалба от некоректно чейндж бюро. Оплаквания от туристи има на телефон 112 - за това, че парите им са обменени на по-ниска тарифа, но в рамките на стария закон. Данъчните твърдят, че на тази практика е сложен край.

„Санкциите са твърде сериозни и този търговски обект, който извършва такива сделки, различни от 5 на сто, ще се раздели с лиценза за извършване на дейност”, закани се Христо Узунов - говорител на НАП-Бургас.

Данъчните не са попадали и на нови трикове за измама. Бараките, в които се обменя валута обаче, няма да изчезнат това лято. Тази промяна се очаква да влезе в сила от следващата година.