Всеки пети просяк в Швеция е българин. Цели села у нас оцеляват по този начин. България и Швеция обединяват усилия в битката с организираната просия.

Дреновец е едно от най-големите села във Видинско. Повече от половината жители са безработни. Намират спасение зад граница, често чрез просия - в Швеция. 53-годишната Веска недоволства, защото половината от заработеното давала на организаторите на този бизнес.

"Ти днес можеш да изкараш 400 крони, можеш да изкараш и 500 крони. И то, като ги деля аз с тебе, кажи ми какво остава за мен? Нищо!", казва Веска Сашова.

Тя получила покана за просия и тази година, но отказала.

Къщите на богатите в селото имат красиви огради и фасади.

„Просят, работят каквото могат, но не крадат! Изкарват си парите - според мен си ги изкарват по честен начин. Не са дошли тук да крадат, да режат дърва, да разбиват къщите на баби или нещо да правят обири - не!", коментира кметът на Дреновец Надя Иванова.

Данните на шведската полиция показват, че с просия се занимават около 5 хиляди души. 1000 от тях са българи.

Случаите, в които това е организиран бизнес, се смятат за нарушение на закона. Българският и шведският социален министър се споразумяха за засилен контрол на властите.

„Тук най-силно влияние може да окаже полицейското сътрудничество, имали сме такива случаи в други държави през годините", посочи социалният министър Ивайло Калфин.

В случаите, когато в просията са въвлечени и деца, социалните служби в Швеция ги извеждат от този риск.