Увеличава се броят на децата пушачи. Един на всеки петима ученици е активен пушач. Още по-тревожно е, че и третокласниците вече палят цигара, предупреждават от Българското дружество по алергология.

Въпреки информационните кампании и плашещите снимки в лекарските кабинети, все повече деца палят цигара. Резултатът според лекарите е, че все повече се оплакват от задъхване в часовете по физическо. Това е един от първите признаци за астма - страдаещите от нея са нараснали почти двойно.

Колко лесно се стига до папиросите

Как и откъде си купуват цигари - един пример за лесния им достъп от Хасково. В гараж на метри от Финансово- стопанската гимназия се върти търговия с контрабандни цигари на бройка. Проверяваме и... още на вратата виждаме осмокласник с три цигари в ръка .

Наричат продавачката "каката". Признава, че и нейните деца пушат. Появява се мъж, който се представя за собственик на гаража. Гони ни.

София: Ученици от Професионалната гимназия по фотография пушат пред сградата на училището. Казват, че първата им цигара е преди 8-ми клас.

Оказва се, че тук ученици и учители пушат заедно в голямото междучасие. Учениците с цигара в ръка рацзказаха, че пушат и вкъщи.

Според статистиката около една трета от българчетата са пасивни пушачи- родителите им палят в тяхно присъствие.

В световен мащаб всяка година умират близо 5 милиона души от тютневия дим. Като цяло тенденцията е за намаляване на активните пушачи, а според специалистите да се пуши вече дори не е модерно.