Метеорологичното лято тази година ще съвпадне с астрономическото. На 21-ви юни е лятното слънцестоене, официалното начало на летния сезон и от 21-ви юни ще стане трайно слънчево и горещо.

Днес ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Само на отделни места, главно в Югозападна България, ще превали. Ще е почти тихо.

Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София – около 26°.

Над Черноморието също ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, главно по северното крайбрежие, където е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

Максималните температури ще са между 23° и 27°. Температурата на морската вода е 19 – 22°. Вълнението на морето ще бъде 1 – 2 бала.

В планините ще духа умерен западен вятър, в масивите от Източна България – от югозапад. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 13°.

 

В събота сутринта ще е предимно слънчево, но с усилване на вятъра от северозапад ще проникне хладен въздух. От запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Дневните температури ще са с 2 – 3 градуса по-ниски.

В неделя и понеделник ще бъде хладно, облачността ще е по-често значителна и на много места ще има превалявания от дъжд, в следобедните часове – и с гръмотевици.

Във вторник над Западна и Централна България ще има повече слънце, там ще бъде и по-топло. По-значителни увеличения на облачността и вероятност за валежи ще има в източните и планинските райони.

В сряда и четвъртък затоплянето ще продължи; през първия ден ще е предимно слънчево, а през втория облачността ще се увеличи и на места ще превали.

През следващите дни до края на периода температурите ще бъдат около и над обичайните за края на юни. През повечето дни ще бъде предимно слънчево, с развитие на купеста облачност в следобедните часове главно над планинските райони. Повишена вероятност за превалявания има около 26 и 28 юни.