Община Враца отправи ултиматум към няколко ромски фамилии в града. До петък те трябва да възстановят щетите, които са нанесли на общинските домове, в които живеят. В противен случай ще се пристъпи към принудително извеждане.

Бараките, в които живеят 70 души, включително деца, са без вода и ток заради неплатени сметки. Това обаче не притеснява толкова наемателите, колкото намерението на Общината да ги изхвърли от жилищата им.

Обвиненията са, че ромите са разрушили напълно една от постройките в съседство и тотално са разграбили други две. Набедените обаче са категорични, че крадците са други. При внезапната проверка обаче било установено друго.

„Не мога да кажа кой точно е откраднал и съсипал. Факт е, че те се отопляваха с останките от тези сгради, включително греди, обшивка, той не е отишъл там този материал, те са го свалили,” коментира Светозар Луканов, заместник-кмет на Община Враца.

Въпреки ултиматума на общината, набезите продължават. Сега на прицел е имуществото на белодробната болница в съседство. Счупен е противопожарният кран на лечебното заведение, който се ползва за чешма. Разграбват се и метални части от мобилния флуорограф в двора на болницата.