Военноисторическият музей в София отбеляза Деня на бащата със специални атракции за малчуганите и техните родители.

Посетителите днес можеха да разгледат и стъпят в истински бойни машини на българската армия, да влязат в състезателни тренажори и да участват в скаутски лагер.

Снимка: bTV

Тази година малчуганите се почувстваха като истински войници в кабините на вертолет МИ–24. От рано сутринта пред техниката, произведена в бившия Съветски съюз, се извиха опашки от желаещи да я опознаят и отвътре.

Въпреки че е част от постоянната експозиция на музея, посетителите рядко биват допускани във вътрешността ѝ. Тя е използвана в българската армия през 1979 г., а максималната скорост, която развива, е 330 километра в час.

Снимка: bTV

Специално за празника в музея бе изложен и брониран автомобил, който в момента е на въоръжение в армията. Той тежи 5 тона, ползва се при мисиите ни в Афганистан и разполага с лаптоп, на който могат да се проследят всички коли от един военен екип.

Сред специалните експонати в музея беше и автомобил, който се ползва за учения и охрана по границите, както и високопроходима линейка.

Снимка: bTV

Катапултна седалка за МиГ–29 с парашут, храна и всичко необходимо за оцеляване в непредвидена ситуация също бе на разположение на посетителите.

Вижте повече във видеото:

Отбелязвате ли по специален начин Деня на бащата?