Хиляди полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник. Служители на МВР, подкрепени от техни колеги от системата на сигурността, дойдоха от цялата страна пред Народното събрание, за да кажат отново "не" на орязването на социалните придобивки.

Няколко часа по-рано след извънредна среща във вътрешното министерство властта отстъпи. Протестът премина спокойно и приключи по-рано от предвиденото.

Той се проведе не само защото отдавна беше планиран, точно днес на празника на полицията, но и защото служители са скептични, че обещаното ще бъде изпълнено. Според тях управляващите са настроили обществото срещу тях.

Хиляди, маса, народ

От ранни зори десетки автобуси тръгнаха от всички краища на страната, платени с членски внос. По обед бяха на жълтите павета. Хиляди. От всички сфери на сигурността.

Полицаите почетоха паметта на загиналите си колеги. И въпреки че управляващите и синдикати си стиснаха ръцете часове преди това, поискаха оставки: „На всички некомпетентни хора, които се заемат да взимат такива решения, които касаят сигурността на тази държава, живота и здравето на служителите”.

Искането за оставки изненада и самите синдикати и напомниха, че последните години са излизали на улицата при всички правителства.

„Ние преврат не правим, нямаме и намерение и през ум не ни минава”, подчерта Валентин Попов от СФСМВР.

Повечето служители на реда не вярват на обещаното днес и са категорични, че реформа е нужна, но не и с рязане на социални придобивки.

Гражданите и днес останаха разделени. На двата полюса

Междувременно, в София, Варна, Бургас и Пловдив се стигна и до арести срещу провокатори. Задържани са 10 души, за които има данни, че са съпричастни към подготовка на провокации на протеста. Сред тях няма полицаи. А на протеста днес основен призив беше да се спазва закона.

На 180 градуса

Няколко отстъпки направи правителството последните дни. До днешното се стигна след свиканата рано тази сутрин извънредна среща в МВР, на която отново бяха обсъдени предложенията за премахване на добавката за клас прослужено време и на платения годишен отпуск.

За 6 дни властта смени позицията си няколко пъти. В началото вътрешният министър твърдеше, че предложените поправки са абсолютно належащи: „Всяка следваща година на отлагане на практика задълбочава проблемите до степен, в която стават невъзможни за решение"

Ден по-късно властта отстъпи частично: обеща, че по-ниското обезщетение при напускане на системата ще важи само за новопостъпилите служители. А днес се отказа от всичките си предложения.

Оттеглянето ще стане в Народното събрание преди окончателното гласуване на бюджета за догодина. От утре работна група ще преговаря за цялостна реформа в сигурността

"В НС в момента е внесен законопроект за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат подходящи текстове, които да покажат началото на реформата в МВР", каза председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Какво следва?

Един от синдикатите в МВР отмени протестите си за следващата седмица, но уточни, че ще продължи борбата за справедлива реформа.

Ако държавата спази обещанието си, синдикатите ще оттеглят жалбата си в съда затова, че предложенията не са обсъдени със социалните партньори.

По неофициални данни за последната седмица рапорт за напускане на системата са подали около 1000 души.

Иначе след срещата и постигнатото на думи споразумение между синдикати и МВР, някои от тях вече са отменили планираните протести за идната седмица. Но, в четвъртък отново е организиран голям протест. Пред парламента, където депутатите ще гледат проектобюджета за 2016 г.

  • Полицаите пак заговориха за протести
  • В МВР не се говори сериозно за реформи след полицейския протест
  • Бъчварова няма да гони протестиращи полицаи
  • РБ застана зад Бъчварова за реформата в МВР
  • Полицаи протестират въпреки примирието
  • Синдикатът към МВР: Оставаме в протестна готовност
  • Бойко Ноев: И военните стискат зъби
  • Власт и полицаи преговарят след мегапротеста
  • Ненчев: Важните решения не се вземат под уличен натиск
  • Граждани поискаха реформа и качество в МВР