Не бива да се обединяваме през омразата. Българите сме успявали, когато сме се обединявали в името на нещо добро, в името на това да помогнем на околните, на близките си. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” историкът и бивш просветен министър Веселин Методиев.

„Когато ставаме модерна държава през XIX век и ставаме „чудото”, както ни определя английската дипломация, това е защото строителите на съвременна България са искали да направят образцова държава отвътре (…) станали сме „чудо” заради способността ни да се мобилизираме”, коментира Методиев.

Той смята, че може днес времената да са тежки и да ни се струва, че живеем по-зле от преди, но данните показват по-различна картина. Така, например, БВП на България през 1992 г., приравнен към сегашните пари, е бил около 7 млрд. лева. В момента е 92 млрд. – 1100% увеличение за 25 г., което е голямо постижение даже и при 200% инфлация за периода. Освен това, според Веселин Методиев, у нас има изключително силна интелигенция, която преживява истински ренесанс.

Какво най-много ни пречи? Според историка, това е дошлият от соца глагол „уреждам”, който е превърнал осмиваната от Захари Стоянов шуробаджанащина в норма на поведение. Освен това, много от негативизма се дължи на завист и злоба.

Какви други паралели между минало и бъдеще направи бившият министър? Вижте във видеото!