Почти невъзможно е да се намери персонал за домовете за деца и текучеството е голямо. Това обяви в предаването „Тази събота” Весела Банова, психолог и бивш зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) по повод скандала с насилие в центъра за деца с увреждания в Габрово. Нужни са образовани хора, които са готови да учат цял живот, уточни Банова.

През изминалата седмица започнаха проверки в центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания в Габрово. Причината са скандалните записи, от които се вижда как служители бият и ругаят настанените в дом „Хризантема” деца. 

Видеозаписите с грубо отношение към децата са от 2016 г. и 2017 г., но излизат наяве сега заради междуличностен конфликт.

Последваха взаимно обвинения и уволнения. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на председателката на ДАЗД Офелия Кънева. Кметът на Габрово уволни директорката на центъра за деца с увреждания „Хризантема“ в Маринела Лазарова. Тя обаче ще оспорва заповедта за уволнение.

Междувременно проговори детгледачката заснета в един от клиповете. И внесе поредна доза шокиращи разкрития. „Тия клипове и всякакви други които правеха по цял ден използваха за развлечение. Използваха децата за развлечение”, обяви Татяна Донкова

Казусът "Хризантема" не бива да поставя под съмнение процеса на извеждането на децата от социалните домове у нас, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Проверките в дома са констатирали административни нарушения и са съставени пет акт, обяви в предаването „Тази събота” зам.-социалният министър Росица Димитрова. Проверките продължават, уточни тя.На въпроса какви са заплатите в тези центрове, тя каза, че те се определят от съответната община.

Започнахме най-накрая да говорим за грижата за децата, надявам се да не приключи с този случай в Габрово, коментира кметът на града Таня Христова.