Възмущение след пиеса в Белене, при която дете опира пистолет в главата на друго дете
Арест, присъда и живот в концлагера – така изглежда в резюме 30-минутната пиеса
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    6
Пиеса в Белене
Снимка: bTV

Дете да опре пистолет в главата на друго дете - това се случи на пиеса-възстановка в памет на жертвите на комунизма, изпълнена преди два дни на о-в Персин в Белене. Сцената предизвика възмущението на стотици родители в социалните мрежи.

Арест, присъда и живот в концлагера – така изглежда в резюме 30-минутната пиеса, която предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

Белене: Кошмарът оживя за бивши лагеристи и политически затворнициЗатворът на остров Персин събра хора от цялата страна за националното поклонение

Възстановка за ежегодното поклонение пред жертвите на комунизма се прави за първа година. Идеята и сценарият са на католика Паоло Кортезе – енорийски свещеник, дошъл в Белене преди 4 години.

„Аз не съм драматург, но съм ползвал текстове. Почти 90% от думите на пиесата съм черпил от книгите”, коментира енорийският свещеник. „Аз не съм политик, аз не съм нито антикомунист, нито антифашист и трябва да излизаме от тази игра”, каза той.

Актьорите в пиесата са на възраст между 10 и 25 години. Всичките са доброволци – вярващи, невярващи, със и без репресирани близки.

Марта и Васил не разбират нападките срещу идеята, която описват с една дума - театър. Казват, че просто са пресъздали изминали действия, преживени от лагерниците преди години.

  • 0
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре