У нас няма доказан случай на пожар в сграда паметник на културата с цел разчистването на терен за ново строителство. Това обяви пред bTV главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Възможно ли е обаче инвеститора да издигне друга сграда на тези терени?

Много от сградите паметници на културата у нас са апетитни терени в централните градски части. Според експертите, ако в такъв имот възникне умишлен пожар, инвеститор не би могъл да строи на мястото на опожарената сграда, защото собственикът може да бъде задължен да възстанови засегнатия имот.

„Ако не го направи следва да се направи принудително за сметка на държавата или общината и средствата да бъдат събрани принудително по съответния ред от този, които ги дължи”, обясни арх. Влади Калинов, дирекция „Строителен контрол" София.

Неправителствени организации настояват собствениците на сгради паметници на културата, които не ги стопанисват добре да бъдат наказвани строго.

„Те да бъдат изземвани и да бъдат вече публична собственост и от там насетне грижа да има държавата, която да реши дали да ги продаде на някой друг, както се случва във Франция там могат да ги продадат или да ги запази за себе си”, казва Борис Бонев от организацията „Спаси София”.

Според гражданите парични санкции не са достатъчни, защото нарушителите могат да водят дълги битки в съда, а през това време сградите да остават в незавидно състояние.