ВМА връща пациенти, оплакаха се зрители на bTV. От болницата потвърдиха и заявиха, че са свършили парите от Касата предвидени за месеца. По тази причина плановите операции и прием са прекратени.

Само в рамките на днешния ден от Военномедицинската академия са върнали около 100 души.

Това са пациенти, чието здравословно състояние не е било неотложно или спешно. Спешните случаи не са и няма да бъдат връщани, уверяват от лечебното заведение.

Планови операции и прегледи в болницата ще могат да се извършват отново от първо число следващия месец, защото към момента болницата е достигнала лимита на дейностите, които касата плаща. Мярката засяга всички отделения на ВМА.

В клиниката по ендоскопска хирургия днес са отложени няколко планови операции. Поради достигане на лимита се наложи да върнем нашите 6 пациенти и на останалите в листата на чакащите да се обадим и да ги пренасочим за следващия месец, каза началникът на клиниката по ендоскопска хирургия проф. Венцислав Мутафчийски.

Месечният лимит за клиниките на болницата е 2 млн лева. В тях освен медицинските дейности влизат лекарствата, консумативите и имплантите. Сумата за юни вече е достигната.

Ние нямаме избор, трябва да ни разберете правилно. Утре ще ни се държи сметка за надлимитна дейност, това е лоша финансова дисциплина. Има правила - вие не ги спазвате. Ето - спазваме правилата, коментира началника на ВМА проф. Николай Петров.

От въвеждането на новата методика през март до момента дейността на ВМА над лимита е за 580 хил. лева. Пари, които болницата не знае дали ще получи от Здравната каса.

bTV mотърси за коментар и Касата. Оттам казах, че всичко е въпрос на управление на бюджетите на лечебните заведения от ръководствата им.