„Системата на сигурността е префинансирана. Като дял от БВП и в бюджетните разходи, ние сме на първо място в ЕС. Бюджетът на МВР е 1 млрд. и 296 млн. лв. – това е много повече от бюджета за култура, спорт, наука взети заедно”, каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той допълни още, че има много полуистини за МВР.

„Например, те взимат 20 заплати при пенсиониране, отпуската им е два месеца, а за останалите 1 месец. Освен заплатата за длъжност, има и за звание, има други доплащания, които се умълчават”, категоричен е той.

„Да се увеличават тези разходи без да се правят реформи е погрешна тактика и практика, още по-малко пък 11 дни след започването на изпълнението на новия бюджет”, категоричен е Велев.

По думите му заплатите в МВР също не са толкова ниски, колкото казват хората от системата, защото техният размер се съотнася към размера на останалите заплати в страната.

„По численост отново сме на първо място в ЕС”, коментира Велев.

„Знаете ли, че в бюджета на МВР под 2% са отделени за капиталовите разходи? Цялата тази сума отива за издръжката на системата – няма пари, отделени за инвестиции. То е пренаселено това учреждение”, категоричен е Велев.

„Вместо да направят нужните реформи и преструктуриране, едната част от състава протестира”, допълни Велев.