Два екипа от варненски ученици са спечелили първи места в международния конкурс на НАСА за космически колонии, съобщи ръководителят на проектите доц.Веселка Радева от Планетариума на Висшето военно морско училище в крайморския град.

Тази година в надпреварата са участвали 10 000 ученици от цял свят, които са представили 2 500 проекта.

Единият от наградените български екипи е от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон”. Петте момчета са заели първото място в категорията за XII клас. Проектът им, наречен „UniSpace”, предлага разрешаване на проблемите на човечеството чрез изграждане на градове в орбитата, близо до Земята, обясни Радева.

Идеята на момчетата е бъдещите бази да бъдат разположени в пръстен, видим от планетата ни. Там ще се работи по подготовката за колонизиране на други планети, докато останалите на Земята пък трябва да се концентрират върху екологичното ѝ възстановяване.

Осемчленният екип на гимназията по ИТ „Екзюпери” във Варна също е класиран на първо място, само че в категорията за XI клас, допълни Радева. Проектът на младежите се казва „Deep Space” и предвижда построяването на човешка колония в покрайнините на Слънчевата система. По думите на Радева предложението на учениците е от там да започне всъщност разселването на човечеството в други звездни системи, като са набелязани и конкретни планети, които биха могли да станат нов дом за хората.

Проектът на Катерина Стаматова от X клас на Математическата гимназия, наречен „Quibella”, е класиран на второ място в тази категория.

Всички проекти са разработвани в продължение на една година. Наградените екипи са поканени да представят разработките си пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество през май в Лос Анджелис, Калифорния.