Към началото на декември Българските граждани са разделени в мнението си дали правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка – това показват резултатите от редовното изследване на социологическата агенция „Галъп интернешънъл", проведено от 28 ноември до 5 декември 2013 г. сред 1012 пълнолетни българи.

Малко над 40% от интервюираните смятат, че правителството трябва да подаде оставка, като почти толкова са и тези, според които Пламен Орешарски трябва да остане на поста министър-председател.

Протестите получават подкрепата на 43% от анкетираните, докато 44% не ги одобряват. Протестите трябва да продължат според 43 на сто от гражданите, докато 40% споделят обратното мнение.

„Студентските протести, ескалацията на напрежението, големите партийни митинги и синдикалният протест превърнаха първата половина на ноември в нов връх на протести – втори след лятото. Той обаче изглежда отминат, ако се съди по различните индикатори, които измерват протестната енергия – подкрепата за протестите, искането за оставка и т.н. не се задържаха на по-чувствителните нива от предходния месец и през декември са установяват на познатите от края на лятото и началото на есента дялове от около и над 40%”, посочват от „Галъп".

Усещане за протеста

Допълнителен фактор в това отношение е и усещането за отслабване на протеста, споделяно от 62% от анкетираните. Противоположно е впечатлението у 13% от анкетираните.

Според 26% от гражданите, ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат оставка на кабинета и предсрочни избори, но 47% смятат обратното. Преобладаваща е вярата в успеха на протеста сред привържениците на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок, отчитат социолозите.

Според „Галъп” протестният потенциал остава като цяло висок - 22% декларират готовност за участие в протест срещу правителството. „Очевидно липсата на бърза оставка на кабинета довежда до известна умора и скептицизъм към протестите, но пък и несигурността пред управляващото формирование не е намаляла. Тя се подсилва и от регистрираното и в предишния месец общо раздразнение към политическата прослойка”, отбелязват социолозите.

„Това се проявява и в ниското доверие към правителство, президент и парламент, но и при тях не е продължил спадът от миналия месец, който беше симптом на общото делегитимиране на целия политически елит. И правителство, и президент имат доверие от около 30%, а недоверие - около 60%. Парламентът пък завършва годината с доверие от 18%”, отчита изследването на „Галъп”.

Протестиращи и полиция

Обществото като цяло е останало с положително впечатление и от протестиращите, и от полицията по време на гражданските демонстрации. Близо половината от запитаните оценяват като цяло действията на полицията като нормални и в рамките на закона. Над 40% от запитаните оценяват по този начин и действията на протестиращите. На противоположното мнение и в двата случая са около 25% от анкетираните. „Както може да се очаква, електоратите на двете основни партии са на противоположни мнения”, отчитат от „Галъп”.

БСП изпреварва ГЕРБ с близо 5%

Според данните на „Галъп”, в началото на декември се запазва съотношението между електоралните нагласи по отношение на основните партии, както и шансовете на Реформаторския блок за влизане в парламента.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за БСП биха гласували 22,8%, за ГЕРБ - 18%, за ДПС - 6,1%, а за Реформаторския блок - 4,8%, показва изследването. Формацията „България без цензура" биха подкрепили 2,1% от хората, а националистическата партия „Атака" - 1,8%.
„Засега не се потвърждава хипотезата за видимо повишаване на електоралния потенциал на националистическите формации. Изследването обаче беше проведено преди последните скандали”, подчертават социолозите.

43% „за” помощ за бежанците

Мнението, че България като държава трябва да помага на бежанците, защото те се спасяват от военен конфликт, споделят 43% от анкетираните, докато малко под 1/3 от българите смятат, че страната не трябва да приема повече бежанци от Сирия и трябва да изгони всички, които вече са влезли.

Социолозите подчертават, че през ноември хуманното измерение на въпроса за бежанците се сблъсква със социалната несигурност и страховете от неизвестностите.

Традиционният въпрос „Накъде върви България?” показва, че около 70% от българите продължават да са песимистично настроени. Това са нивата, отчитани от началото на протестите през февруари досега, с различни колебания, посочват от „Галъп”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите