Журналистката от вестник „Преса” Валерия Велева се чувства „омерзена и ядосана, защото толкова сме стигнали до дъното на отношенията помежду си”. Това сподели тя в предаването „Тази неделя” седмица, след като се разрази скандалът с българската делегация в Париж за откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе”.

„Не вярвах че ние журналистите, които трябва да сме от едната страна на барикадата, а от другата – политиците, можем да хвърляме такива камъни в собствената си градина. Аз никога не съм си позволявала да говоря срещу колеги, защото ние сме една гилдия, ние сме едно общо”, коментира с възмущение Велева.

Централно място в дебата около програмата в Париж зае представянето в Париж на нейната книга „Рани от власт” като съпътстващо събитие. „Поканиха ме от Министерството на културата, от българския културен център от Париж. Тази книга съдържа интервюта с много хора на изкуството – елита ни, най-известните имена, които съм интервюирала през последните години”, обясни журналистката. „Аз занесох 30 книги, които подарих и хората се разтреперваха, като ги отваряха. Виждаха Стефан Данаилов, Мария Данаилова, Мариус Куркински, Стефан Цанев”, разказа още тя.

„Ако сега е „Рани от власт”, догодина ще е друга книга. По същия начин можем да попитаме защо точно тези български писателки бяха поканени да се представят в посолството – така поставен, въпросът издава комплексарщина”, заяви Валерия Велева.

„От всичко, което се изписа, няма нищо вярно, освен това, което ви казвам. Този, който измисли, че могат да бъдат взети 1500 евро от дъжавна институция, е глупак. Взела съм като всички останали 35 евро дневни командировъчни, както и Йоан Кукузел. Когато е ангажирано тяхното участие, не е имало договор да получават хонорар. Не е имало никаква предварителна договорка”, коментира тя.

Велева не пожела да коментира работата на министъра на културата Вежди Рашидов, за да не бъде обвинена, че го „славослови”. „Там всички французи ни се покланяха и говореха колко е хубаво това, което сме направили, а тук всичко беше сринато в земята – все едно бяхме на две различни планети”, каза все пак журналистката.

Тя изтъкна като контрапункт на скандала присъствиято в Париж на Ясен Атанасов, който членува в „Протестна мрежа”, като съветник по културата и медиите на вътрешния министър Румяна Бъчварова. „Не мога да кажа колко са подходящи хората в делегацията. Той мълчи и не казва какво се е случило и дали правилно сме отразили изложбата, а нали е съветник и е наблюдавал работата ни”, критикува Валерия Велева. „Защо не чух оценка по време на скандала – това мълчание е много странно, защото всичко се изля върху министъра на културата”, изтъкна Велева и защити присъствието си в Париж с аргумента, че отразява подготовката на изложбата от пет години.

Накрая тя подари на водещата своята книга „Рани от власт” с посвещението: „На Жени Марчева за раните, които журналистиката оставя в нас, и за силата да ги преодоляваме.”