Заграбване на чужда земя и незаконно строителство на нея - по тази схема се разраства кв. "Столипиново" в Пловдив. Както вчера ви показахме, около една трета от жителите на най-голямото гето у нас обитават имоти, които не са техни.

Ощетените са много, но малцина застават пред камера – страх ги е от саморазправа.

Сред смелите е 83-годишната Люба Шаламанова. Даже и заедно с екипа на bTV тя не успя да стигне до бащината си къща, отдавна заграбена от роми, които повтарят пред камерата ни, че имат много деца и нямат къде да отидат.

„В Пловдив няма канцелария, в която да вляза и да се оплача”, призна възрастната жена в студиото на „Тази сутрин”.

5 дъски са проблем, 5 къщи – не

Димитър Гешев е собственик на декар и половина земя в Столипиново, окупирана и застроена с незаконни постройки. По думите му на ул.”Шумен” 35 са регистрирани 30 души. Борбата на Гешев с институциите за правото да върне законния си имот е безуспешна вече 26 години.

Тя се изразява в 8 сигнала до районната прокуратура от февруари насам. Въпреки законовите 14-20 дни за отговор, все още всичко е на етап „предварителни проверки”.

Снимка: bTV

Гешев продължавал да се надява, че прокуратура, община и държава все пак ще свършат работата си и ще върнат имота му в „Столипиново”, но вместо това получил акт за незаконно строителство в двора на къщата, където живее. Отново в район „Източен” в Пловдив, но в частта, заселена с българи.

По думите му полиция и трима инспектори от общината нахълтали в имота му през този на съсед и то в негово отсъствие. „Това е един тормоз и една демонстрация на сила и власт”, смята Гешев.

За дървения асмалък в собствения му имот се наложило да дава показания в полицията. Мъжът има заповед да събори дървената рамка за асмата си.

Снимка: bTV

„Значи, това не се води престъпление в имота ти някой да влезне, да го застрои, това е в продължение на 26 години.  Да влезна на г-н Цацаров в апартамента, да му взема ¾ от апартамента и да няма престъпление...”, разсъждава мъжът.

След акцията на властите срещу дървения асмалък, на фона на липсата на реакция за незаконните къщи в имота му, Димитър Гешев завежда дело за дискриминация срещу България.

Частните собственици да се оправят сами

Инж. Николай Василев, който отговаря за незаконното строителство в район „Източен” подробно обясни процедурата, в резултат на която жалбата на съседка на Гешев се е превърнала в проверка и предписание.

Той обаче не беше толкова конкретен в отговорите на въпросите, свързани със „Столипиново”. „Когато говорим за „Столипиново”, когато говорим за конфликт, има две страни”, заяви той.

По думите му земята на Гешев е „неограден двор” и трябва да си наеме геодезист – от общината не можели да инвестират в частен имот. „Поискали сме да си трасира имота, за да може, след като се материализират имотните граници, ние да си свършим работата и да изчистим този имот”, каза експертът.