Траянополският епископ Киприян и Месемврийският епископ Яков са избраните от епархийските избиратели на Старозагорската епархия претенденти за нов Старозагорски митрополит. Това съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

За да има максимална прозрачност, вотът се излъчваше на живо в интернет.

На състоялия се днес епархийски избирателен събор в Стара Загора избирателите, излъчени от епархията, са дали своите гласове за Траянополски Киприян - 24 гласа, и за Месемврийския епископ Яков - 20 гласа. Те са събрали изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели.

Изборът ще бъде внесен за разглеждане в Светия Синод.

Следващата неделя ще се състои Каноничният избор на новия Старозагорски митрополит измежду двете кандидатури, получили най-много гласове при епархийския избор.

Съгласно Устава на БПЦ-БП Старозагорската епархия ще продължи да се управлява от наместника на овакантения престол - митрополит Антоний, докато новоизбраният митрополит встъпи в длъжност.

След одобрението на епархийския избор в първата света неделя митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овакантената Старозагорска епархия един от двамата избрани кандидати. 

Новоизбраният епархийски митрополит ще встъпи в правата си в същия ден, след като Светият синод му съобщи официално, че е канонически избран.