„Оказва се, че в тази система може да се влиза през ICQ и „Скайп”. Не всеки, който има компютър – сигурно и от Космоса може да се влезе в системата на митниците на Република България”, смята Румен Гечев.

По-рано през деня директорът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев заяви, че само за половин година около 300 хил. транзакции са били изтрити от БАЦИС. Властта отрече да има пробив.

Гечев посочи, че всички факти за това са в доклада на ДАНС, в който един по един се посочват проблемите на системата.

„Това е изумителен проблем. Направено е така, че в информационната система може да се влиза с обща парола от всички служители на територията на България. ДАНС и ГДБОП установяват, че паролата е много лесна, нещо от рода на абв2345”, поясни Гечев.

Той коментира още, че системата е така изработена, че да не се отчитат следи, нито да може да се сверят данни, тъй като няма архив.

„Това е един разграден двор. Това не е пробив в системата, защото самата система го позволява”, категоричен е Гечев.

„Финансовият министър Владислав Горанов днес каканижеше, че от средата на 2016 година били взели мерки. Да видим какво казва Горанов в писмото си до премиера от 3 януари 2018 г. – „към момента от общо 340 икунг (устройствата за използване на системата – б.р.), само 47 са извършили необходимите препоръки”, цитира Гечев.

Той добави, че системата официално започва да работи на 1 април 2013 г. и не е ясно какво се е случвало от 2013 до 2016 г. Чак тогава фирма подава сигнал за манипулиране на данни и се прави проверка.

„Аз лично сезирам главната прокуратура да провери – след като е направено така, че да няма следи в тази система, какъв е екипът, който е задал на тази фирма да направи такива скандални пробиви в системата”, каза Гечев.