В училищата от община Шумен утре няма да има учебни занятия заради усложнената зимна обстановка. Това бе решено на заседание на Общинския щаб за защита при бедствия, свикан от кмета на общината Любомир Христов.

За учителите в учебните заведения обаче утре ще бъде работен ден. От тях се очаква да помогнат за почистването на дворовете около съответните училища.

Яслите и детските градини в общината ще работят в понеделник. За осигуряването на нормален учебен процес и достъп до тях, както и до медицинските заведения и за сметосъбирането в областния град ще бъдат положени сериозни усилия от снегопочистващите фирми, бе съобщено още на заседанието.

Пред БТА представител на местния превозвач, осигуряващ автобусния транспорт в града, каза, че днес не се изпълняват извънградски превози. Той уточни, че днес сутринта е тръгнал автобус за Варна, но се е върнал. Според него дори по автомагистрала "Хемус" не е било подходящо за движение на тежкотоварни автомобили.

Петнайсет метални стълба за улично осветление в Шумен са "изтръгнати" от основите им под тежестта на кабелите, които кабелните и интернет операторите незаконно са поставили на електрическите стълбове. На места е прекъснато електрозахранването и голямата част от стълбовете опасно са се наклонили.

Има опасност цели райони в града да останат без ток. Това е установила проверката на оперативната група, която заедно с кмета на Шумен Любомир Христов е направила оглед рано тази сутрин.

Поради тази причина Христов устно разпореди на всички кабелни и интернет оператори, които са поставили кабели на стълбовете, сами да ги отстранят в срок до 15 дни. В противен случай общината ще бъде принудена да ги премахне и по съдебен ред да си търси щетите, нанесени от съответните оператори.

От Общинския щаб за защита при бедствия отново се обръщат с молба към гражданите да не предприемат пътувания в града и извън него поради създалата се сложна зимна обстановка и заради сериозна опасност от падане на клони и на дървета.