Животно е починало във варненското село Млада гвардия, където антракс взе живота на овчар преди дни, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Животното е починало  в съседен обор, след като развило същите симптоми като закланата преди 11 дни крава.

Причината за смъртта ще е ясна утре - след анализ на взетите проби, съобщи за bTV областният управител на Варна Стоян Пасев.

Продължават извънредните мерки срещу разпространението на антракс в област Варна. В селото Млада гвардия утре започва имунизацията на всички животни. Засега няма данни други хора, които са имали досег с месото, да са развили симптоми на болестта. Сега големият въпрос е дали е попаднала заразена с антракс наденица в магазините.

Роднините на овчаря, който почина, увериха, че нямат оплаквания и вземат предписаните антибиотици. По последни данни 26 души от 6 населени места във Варненско са били в контакт със заразеното места.

При заколването на животното, стопанинът му се порязал и вероятно така е започнала инфекцията. Местните твърдят, че никой не е ял от това месо.

Инкубационният период е от 2 до 8 дни, минали са малко повече, така че би трябвало да има хора с оплаквания, ако има заболели.

Според здравното министерство месото стига до цех във Варна, където са приготвени колбаси. Въпреки че е неделя, в цеха днес имаше хора. Те обаче се скриха от камерите, не отговарят и на телефона.

„Всички количества месо, което е влязло в този цех, е с нужните изискуеми документи. Няма документи и доказателства, че такова животно е влязло в този цех, както и че е преработено и е излязло”, обяви Даниел Денев от областната дирекция по безопасност на храните.