Пет години след трагедията в Катуница селото продължава да скърби за жертвите и днес и утре се провеждат траурни шествия в тяхна памет.

На 23 септември 2011 г. 19-годишният Ангел почина, след като беше блъснат от бус, шофиран от приближен на Кирил Рашков – Цар Киро. В селото избухнаха размирици, при които бяха подпалени две къщи на фамилия Рашкови. На следващия ден от разрив на сърцето почина 17-годишният Павел.

Снимка: bTV

Днес първото траурно, мълчаливо шествие със свещи започна в 19 ч. на мястото на размириците, а утре ще има второ.

И тази година те са под надслов: „Няма да забравим, няма да простим“.

Снимка: bTV

Шествията са мирни и са охранявани само от две полицейски коли.

За семействата да двете момчета обаче времето сякаш не минава.

Много болка, много мъка и скръб има в нашите семейства. Днес и утре са годишнините на децата... Все едно беше вчера“, каза Райна Толева – майка на Павел.

Снимка: bTV

На въпрос дали нещо се е променило, тя отговори: „Малко по спокойно е. Рашкови не са тук. Но има само болка, да прежалиш дете е невъзможно“.

Райна е получила много подкрепа, но „времето не лекува раните“.

„Ако имах шанс да върна времето назад, поне мъничко някой да ми беше подсказал нещо, може би никога нямаше да се стигне до тук“, каза тя.

Според нея грешката е на „държавата. Най-вече“.

Снимка: bTV

Бащата на Ангел – Атанас Петров, е категоричен, че възмездие за виновните няма щом за пет години „ги осъдиха за по една костенурка, а не, че убиха Ангел“.

Същевременно двете къщи на Рашкови, върху които жителите на Катуница изляха гнева си, все още са във вида от онази нощ и всеки ден напомнят за трагичните събития.

Вижте повече във видеото: