Най-много резервации са направили българите за почивните дни в Северна Гърция.

Противно на очакванията за спад на цените през септември, гръцките хотелиери ги вдигнаха.

Все пак са почивни дни, очакваха, че ще има много желаещи да почиват и цените са малко по-високи, обясни Здравка Чимева, туроператор от Благоевград.

По думите й става въпрос за класните хотели, които предлагат ол инклузив. След 23-24 септември обаче цените падат наполовина.

Заявки има и за гръцките острови, като най- предпочитан остава Тасос въпреки големия пожар в началото на месеца. Щетите там не са ликвидирани напълно, но хотелите работят с надежда за добри постъпления в края на сезона.

Междувременно от Министерството на външните работи предупредиха, че достъпът на туристи до гръцките острови ще бъде затруднен от днес до 25 септември поради стачка.

„Нормално е да има притеснение, единственото, което може да ни спаси, е да има специално за туристите пропускателен режим, за да не се задържат хората там. Би трябвало да са малко по- разумни, защото, когато искат да правят нещо, нека да го правят, но да не го правят за сметка на икономиката, защото по този начин и те губят”, посочи Чимева.

Потърпевши могат да се окажат туристите, направили предварителни резервации за по-далечните острови. От фериботните компании съветват билетите да бъдат презаверени.

Според Чимева обаче това няма как да стане.

„Какво ще презаверяват? Имаш резервации направени, потвърдени нощувки и пълен пансион или няма значение каква туристическа услуга се ползва. Просто няма как да се случи, така че да разчитаме на здравия разум на братята гърци”, призова тя.

От стачните действия обаче няма да пострадат българите, пътуващи по направление Кавала -  Керамоти - Тасос и Александруполис – Самотраки, защото фериботните връзки ще се осъществяват редовно през целия септември.