Узбекистанец два пъти печели приз на конкурс, учреден в името на легендарния български цигулар Васко Абаджиев.

Снимка: bTV

„Ние музикантите също сме хора. Аз напоследък се зарибих да пиша музика, може би след като започнах да пиша и тогава започнах да сънувам, това е една болест докато не напиша не мога да заспя”, казва Санжар Сапаев.

Свири на цигулка от 6-годишен, узбекистанец и вече е на 24 години. С Васко Абаджиев го свързват двете му награди в международния конкурс, учреден на негово име по предложение на клуб ЮНЕСКО.

Снимка: bTV

„Виртуоз, който беше забравен, защото много години е живял в чужбина. Става враг на народа и  родината и бива съзнателно изтрита паметта за него”, казва за Абаджиев Жанет Борлакова от клуб ЮГЕСКО.

Една истинска случка се разказва като легенда за Васко Абаджиев - през 60-те изпълненията на българина принудили вече световно известния съветски цигулар, диригент и педагог Давид Ойстрах да не посяга към Бах в репертоара си за цели 2 години.

Снимка: bTV

Санжар Сапаев разказва за нестандартната техника на Васко Абаджиев, за когото нямало значение, че държи лъка на цигулката ту горе, ту долу.

Наскоро Сапаев гастролира на концерта в чест на 60-годишното присъствие на България в ЮНЕСКО. Надява се, че един ден ще получи българско гражданство.

Още тази есен младият цигулар ще отиде в Италия заедно с Жанет Борлакова, за да получи награда на университета в Торино.