Освободеният шеф на държавното предприятие "Интендантско обслужване" Ганчо Караджов заяви пред bTV, че мотивът да бъде отстранен е политически. От военното министерство обаче са категорични, че не става дума за политическа саморазправа, и изтъкват, че решението е заради задължения от 3 милиона лева на фирмата, която изработва армейското облекло.

Шивачките от предприятието в Калофер излязоха на протест в защита на уволнения си началник.

Самият той посочи, че протестът им е спонтанен, и отхвърли обвиненията, че той ги подстрекава към тези действия.

Днес протестиращите ще блокират подбалканския път София-Пловдив с настояването Ганчо Караджов да остане на поста си.

Шивачките подчертаха, че са доволни от ръководството му, дружеството за 2 години е успяло да се възстанови, а възнагражденията са се вдигнали.

Редовно получаваме заплатите си, имаме работа, социалната политика в завода е много добра, казаха още те. Според тях твърденията на военното министерство за големи задължения са лъжа.

Категорично не можем да говорим за политическа саморазправа, заяви пред bTV заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова.

Тя изтъкна, че има растеж на задълженията, които през 2014 г. са били 2 млн. лева, а през 2015-а, въпреки подписания договор с Министерството на отбраната, който е за около над 5 млн. лева, са нараснали на над 3 млн. лева.

При изготвената бизнес програма за 2015-а година, която е подписана от изпълнителния директор, при заложен положителен финансов резултат, макар и минимален – 3000 лева, постигнатият финансов резултат за годината е четвърт милион загуба. Така че имаме аргументи да искаме по-добро управление, заяви Йосифова.

„Ако беше политическа саморазправа, това можеше да се случи още преди 1 година. Напротив, министърът на отбраната даде възможност с този договор в рамките на една година да се докаже въпросният мениджмънт. При тази огромна поръчка те допуснаха да бъдат на загуба и не успяха да намерят достатъчно външни договори, с които да балансират резултата и той да излезе печеливш, се показва, че има недостатъчно добро управление”, коментира Йосифова.