Увеличава се популярността на така наречените фреш барове. В големите градове почти на всеки ъгъл вече има сергия, бар или заведение за сокове.

В тях се предлагат от стандартни цитрусови сокове, студено пресовани джусове, до смутита.

Прясно изцедените сокове съдържат разтворими фибри. Това са предимно пектини, те като поемат течност, набъбват и създават условия за добро функциониране на бактериалната флора в червата. Те са пребиотик – храната на полезните бактерии.

По-ефективно е студеното пресоване. При обработката на самия плод или зеленчук не се нагрява самата смес, прави много малко обороти в минута и така при изцеждането не се окислява сока, запазват се по-дълго неговите полезни свойства.

Ако сме изморени, изнервени или в стрес, сокът много помага – незабавно ще ни освежи, тонизира и възстанови. Ако пък търсим дългосрочна полза за стомашно-чревния тракт, трябва да пием смутита, които създават усещане за ситост и помагат при нередовен стомах. В смутито има повече неразтворими фибри, които по-бавно се усвояват.