Успели роми поискаха право на отговор от bTV, за да изразят несъгласие с материала „Сватби по никое време”, излъчен в неделя по bTV Репортерите.

22-годишната Галина Николова от Кюстендил е от ромски произход – учи Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Според нея тенденциите в ромските общества се променят – ранните сватби остават в миналото, а родителите все повече настояват децата им да учат във ВУЗ.

„Първо, в днешно време – да показваме чаршафа дали булката е била девствена, това го няма. Не е вярно и, че присъдите на общественото мнение са по-тежки от тези на съда. Ранните бракове също остават назад в традицията. Мога да кажа, че ромските родители вече масово насърчават децата си да продължат обучението си. 14 младежи от нашата махала учат в университет към момента”, посочи младата жена.

Според нея медиите в България създават негативния образ на ромите, от който следват и – предразсъдъците спрямо тях в обществото. Галина призна, че й е много трудно да се справя в университета именно поради такива нагласи – имало и преподаватели расисти.

Петър Игов също е от ромски произход - завършил е педагогика и управлява едно от читалищата в Кюстендил. „Търсят се книги предимно на ромска тематика. Но има голям проблем – че децата в средните училища нямат финансов ресурс да си купят учебници за адекватно обучение. Ние от читалището набавихме определени учебници и в момента най-търсените книги са учебниците. Осигурихме и безплатен ксерокс, за да си преснимат уроците”, обяснява той за работата си в ромската махала.

И другия мнения на успели роми можете да видите в прикаченото видео!