Уред предупреждава епилептиците за предстоящ пристъп, държавата не го плаща
70 000 българи живеят с тежката диагноза
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Уред за епилептици
Снимка: bTV

Около 70 хиляди българи са с диагноза епилепсия, показват данни на Световната здравна организация в деня за борба със заболяването. В същото време държавата не поема нито едно изделие, което да ги предпазва от травми при  пристъп.

Преди 1 години беше открит единственият у нас център за хора с епилепсия. Държавата не го финансира целево, издържа се със средства от неправителствената организация. Последното попълнение в центъра са уреди, които предпазват от нараняване при пристъп. Отново са купени със средства от дарители.

Първият дневен център за пациенти с епилепсия у нас отвори вратиСпециалисти в различни области като музикотерапия и рисуване ще се занимават с болните

У нас държавата не поема нито едно изделие, което е в помощ на пациентите. Съществуват гривни за ръка, устройства в областта на ухото или на главата, които улавят промени в организма и сигнализират, че предстои пристъп. Включително като изпращат съобщение на телефона на близките на болния.

Съществуват и шапки за глава, които предпазват от травми при припадък. От години пациентите се борят за такива изделия и у нас.

Списъкът с изделията, за които държавата отпуска средства, не е променян от 2009 г. Социалното министерство работи върху обновяването на списъка с изделия, за които плаща държавата. Кога ще е готов новият списък и какво точно ще съдържа все още не е ясно.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре