Започва обезвреждането на повече от 4000 тона опасни пестициди у нас. Химикалите са струпани в складове из цялата страна.

Плановете са до средата на 2018 г. те да бъдат изнесени и обезведени извън България. У нас има близо 300 склада със стари пестициди.

Плановете са да бъдат опразнени 216 от тях, финансирането е осигурено от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е на стойност над 23 млн. швейцарски франка.

Сграда в Чепинци е сред складовете със стари пестициди и е била строена за птицеферма. Фирмата на Бойко Инков купува имота преди повече от 15 години и от тогава складът на 660 кв. м. е неизползваем. В него има около 10 тона стари препарати за растителна защита.

„Чух, че имало финансиране, но малко съм скептично настроен, че ще започне решението на този проблем, защото през годините решение не можа да се намери до този момент”, споделя Бойко Инков.

Отговорност за сигурността на склада с пестициди носи фирмата-собственик. Затова тук има денонощна охрана и камери. Сред останалите 215 склада, които ще бъдат опразнени е и този в село Търън. Построен е преди 53 години и в момента съхранява пестициди от цялата смолянска община - 15 тона сухи препарати и около 300 литра течни.

„Преди 3-4 години беше изтекла, единият варел беше прогнил и изтече в земята, но ние взехме мерки и с хидратна вар третирахме и в момента ако ви отворя склада ще видите , че целия е залят с хидратна вар и препаратите сме заляла, за да може да се потисне миризмата, но вие го усещате и виждате, че това не може да стане”, поясни Явор Говедаров, кмет на с. Търън.

Складът се намира на по-малко от 100 метра от къщите. Химикалите ще бъдат унищожени извън България, защото тук няма инсталация, която да третира този вид пестициди.

„Те ще бъдат перопаковани с опаковки и съдове, които са необходими, които да отговарят на европейското и националното законодателство за превоз на опасни товари по шосе”, поясни изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева.

Реалната работа по проекта трябва да започне в края на годината.