Уникална трансплантация в болница „Лозенец” даде нов шанс за живот на двумесечно бебе. Медиците присадиха успешно черен дроб на детето, като донор е бащата.

Виктор е най-малкият пациент у нас с присаден черен дроб. Малкият победител от Златоград е на едва 2 месеца и половина и неговата история всички описват като „чудо”.

Дни след раждането Виктор губи апетит. „Всички казваха, че е нормално, защото той е на 2 месеца, 6,500 едро бебе. В началото се съгласих, но след това повърна”, обяснява майка му Мелиха Иванова.

Състоянието рязко се влошава. Бебето губи реакции и спешно е прието в няколко болници.

Диагнозата – остър вирусен хепатит В. Малкият изпада в кома, а родителите чуват най-страшните думи – че детето им до вечерта ще е загинало.

И тогава става чудо. „Точно Великден беше, когато Вики пристигна тук в болница Лозенец. Господ беше с нас”, спомня си баща му Венцислав.

Единственият шанс за малкия пациент е трансплантация, въпреки че изгледите за успех са едва 10%. Бащата се подлага на рискова операция и дарява половината от своя черен дроб, за да живее синът му.

„Имаше много тежки моменти – заради крехката възраст и малкия ръст операцията бе на два етапа. На първия етап беше невъзможно коремната стена да се затвори, защото черният дроб, който поставихме, бе по-голям. Преди седмица направихме втората и сега е добре”, обясни проф. Любомир Спасов.

Днес на 1 юни баткото Даниел отново видя по-малкото си братче. „Благодаря на проф. Спасов, че направи чудо и върна братчето ми”, каза той.

До дни Виктор ще бъде у дома. „Много хора го чакат и цял град се моли за него. Всички, всички, нямам думи”, допълва баткото.

Даниел мечтае с Виктор да играят футбол на стадиона. „Дано, аз искам да стане доктор, като порасне”, допълва и баща им.