Стотина души се събраха на протест срещу монополите и лошото управление на държавата с метли, лопати и тоалетни принадлежности. Хората добутаха и син трабант, който беше обявен за новата служебна кола на народните представители.

Символично гражданите "изметоха" сегашното Народно събрание с метлите, а тоалетните продукти бяха за депутатите, защото според тях, те са „се изпуснали в гащите”. Периодично към сградата политаха рула с тоалетна хартия. Част от събралите се опитаха да влязат в НС и да подарят памперсите на народните представители. „Нас ни пуснаха, но не позволиха да внесем памперсите, които бяхме приготвили да подарим на депутатите”, коментира преди журналисти Кристиян Коев, един от организаторите на шествията срещу монополите.

Периодично към парламента летяха рула с тоалетна хартия. Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Протестиращите добутаха и син трабант със сложена метла на предното стъкло пред Народното събрание и дори опитаха да го паркират на служебния паркинг. Полицията в района обаче спря инициативата. Колата играе ролята на "новия служебен автомобил" на народните представители. Янко Петров, също един от лидерите на протестите срещу монополите, се покатери на трабанта и помоли всеки да хвърли върху колата по стотинка дарение за политиците.

Трабантът принадлежеше на бургазлия, който реши да го подари на депутатите. "Докараха народа до просешка тояга. Оттук нататък това трябва да им е служебния автомобил, това да карат", заяви той.

Протестиращите излязоха и с нови предложения - едно от тях е създаването на граждански парламент, който да заседава всеки понеделник. В него ще влязат експерти излъчени от всеки един град, които ще работят без пари като съветници на депутатите. "Те ще предлагат закони, но няма да чакат депутатите да си движат законите за техните хора, за енергетика и еди какво си, а най-наболелите" , коментира Веселин Василев.

Множеството заяви, че протестите няма да спрат дори и след оповестяването на състава на служебния кабинет.

Протестиращите поискаха незабавни промени в Изборния кодекс, спиране на приватизационните сделки и изгонване на монополите от страната. На фона на мощни скандирания „Мафия” и „Оставка” гражданите заявиха, че вече 23 години прокуратурата по никакъв начин не е показала, че е независима.

В събота, 16 март ще има общо събрание, на което протестиращите отново ще обсъдят своите искания и действията, които ще предприемат по-нататък.

Обявяването на служебния кабинет не успя да успокои протестиращите. Минути след като президентът Росен Плевнелиев обяви името на служебния премиер част от скандиращите призоваха към бунт. Друга част пък решиха да играят футбол, в знак на разочарование от новия кабинет. 

„Оставка и за двамата и за президента, който го е назначил и за него. Премиерът, който е назначен не е нито юрист, нито икономист. ситуацията в страната е такава, че отново Плевнелиев се разминава с дневния ред на обществото”, заяви Янаки Ганчев .

Протестиращите призоваха към масов протест тази вечер.
 

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил