Удари с лъжици и дърпане на ушите – методите на възпитателки в Бургас
Родителите на децата разкриват още за насилието в детска градина „Брезичка”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 2
    8
градина "Брезичка", бургас

Удари с лъжици и дърпане на ушите – това са част от методите на скандалните възпитателки в Бургас. Родителите на децата разкриват още за насилието в детска градина „Брезичка”. 

Кризисен психолог ще работи с децата от градина „Брезичка” в БургасСкрита камера от занималня в една от групите показа, че 5-годишни се възпитават с шамари обиди

Кадри, заснети в занималня на детската градина, показаха грубо отношение към децата от страна на възпитателите.

Пет са вече оставките и уволненията в детската градина.

Продължават разпитите на родители и учители. В същото време тече и прокурорска проверка кой е поставил скритата камера в занималнята.

Една от учителките от кадрите – Милена Иванова, още вчера подаде оставка. Другата – Светла Петрова, първо излезе в болничен, но днес и тя подаде оставка.

Докато родителите на малтретираните деца са доволни, че двете учителки са напуснали, и днес заседаваха представители на дирекция „Социално подпомагане”, Агенцията за закрила на детето, полицията, общината и прокуратурата, за да решат  какви мерки за защита да предложат на децата.

В новите кадри от вторник камерата е с малко по-различна позиция, очевидно е поставена на съседната секция. От миналата седмица в Бургас е обявена грипна епидемия и родители не се допускат по време на занятия.

Вечерно време обаче във физкултурния салон на градината се провежда курс по йога. Едно от предположенията е, че родител, който посещавал курсовете, е влизал в стаята и е слагал камерата. 

Скрита камера в бургаска детска градина показа агресия към 5-годишни деца Директорката заяви, че е потресена от кадрите, прокуратурата започва проверка

Едва след като виждат записа от скритата камера, родители си обясняват необичайното поведение на децата им.

Много от тях не са и подозирали за методите на възпитание. Определят ги като престъпление.

Директорката е категорична, че не е знаела какво се случва в градината. Родители я подкрепиха.

"Не съм усетила такова огромно напрежение да има в тази група", каза директорът Събка Недева.

Община Бургас е с нулева толерантност към насилието, категорична беше Йорданка Ананиева – зам.-кмет по образование и култура.

"Най-важното е да се отстранят насилниците от достъп до децата, за да се преустанови насилието спрямо тях", коментира Нейля Мурад – началник на отдел ДАЗД – Бургас.

От понеделник с децата ще работят психолози.

Агенцията за закрила на детето започва проверка в градината. Ще бъдат наказани всички, които са знаели или са били свидетели на насилието и не са сигнализирали.

Очаква се до седмица в градината да бъде поставено и видеонаблюдение навсякъде.

Според образователния министър видеонаблюдението обаче не е панацея.

"Рискуваме да влошим доверието в дългосрочен план, защото всички сме си доверили децата на учителите. Доверието е неизменна част от образователната система”, заяви министър Красимир Вълчев.

Как да познаем, че е имало агресия, когато детето не може само да сподели? Психолозите отличават няколко основни симптома при децата, жертва на насилие.

Какви са симптомите за насилие при децата?Те не вивнаги са много ясни в началото, казват детски психолози

Сред тях са: разстройство в съня, нарушен хранителен режим, склонност към изолиране, както и рязка промяна в поведението.

Анкета
Трябва ли да има видеонаблюдение във всички стаи в детските градини?
Резултати

  • 2
    8
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре