Образователната система не се е променила от ерата на Индустриалната революция, смята вдовицата на американския предприемач и изобретател Стив Джобс – Лорийн Пауъл Джобс. Затова тя дава награда от 50 млн. долара за идея как да се реформира публичното образование.

Проектът се нарича „Супер училище“ и в надпреварата са поканени да участват всички американски учители, студенти, преприемачи и хора с идеи.

У нас, също както в Съединените щати, учениците се оплакват, че им е скучно в час.

Много директори на училища и експерти смятат, че двигателят на образователната реформа са младите кадри, но те са около 1% от общия брой преподаватели.

Статистиката показва, че профилът на българския учител е жена на 57 години.

Като цяло учителите намаляват – през последните 16 години броят им е спаднал с около 30%.

Тази година у нас ще се пенсионират 4000 учители. Министерството на образованието и науката се надява да ги наследят млади кадри. В малките населени места, където учителите са дефицит, решението ще е по преценка на директорите.

Как учениците си представят супер училището?

Анкета в столичното 51-во училище показва, че децата искат „ да е със супер неща, супер интересно. И когато искаш нещо, да ти се получава на мига, да има магии“, „да бъде светло и с различни цветове“, „овално с подвижни прозрачни стени“.

„Училището на бъдещето трябва да е мястото, където децата да се чувстват добре, в свои води. Мястото, където да се докоснат до нови неща, до които нямат възможност да се докоснат вкъщи“, смята Йоана Петрова – начален учител.

Вижте повече във видеото: