На прага на новата учебна година ще ви запознаем с учител от Габрово. Сегашният пенсионер е бил преподавател по биология и дългогодишен директор на габровската математическа гимназия. Работил е с 20 министри, а учителските му похвати са изваяли знакови вицепремиер, банкер и издател - милионер.

 „Децата обичат младите учители. И в един момент, когато ти забележиш, че твоят автобус вече е отминал би било добре да слезеш на спирката и да дадеш място на младите.", казва Йордан Ташков. Преди да слезе на своята спирка, той „пътува" цели 43 години, като учител по биология.

 „Полет" -  така пенсионерът от 7 години описва завършването на математическата гимназия в Габрово, където е бил не само учител, но и директор.

„Хубаво е, особено в това училище просто искам да кажа, че децата тука бяха ненормално умни” – с тази „диагноза" биологът е изпратил хиляди възпитаници.

От „фабриката за интелект” излиза и вицепремиерът Томислав Дончев: „Той повече се учеше в кабинета по физика. Там беше... Амбициозен, философ по рождение. Той просто към всеки един въпрос, който се постави може да бъде географски, физически, химически, какъвто и да е друг все тръгва с философския подход, с едно широко обяснение, с многословие и т.н въобще организиран, амбициозен и спортист."

От габровската математическа школа са и банкерът Цветан Василев и соченият за милионер на прехода Иво Прокопиев.

„Преди няколко години бяхме на една среща. И той дойде и беше седнал срещу мен точно на масата, неговите съученици, и по едно време аз му казвам „Цветане, аз в твоята банка имам еди колко си и ми дължиш 1 долар лихва. И той на шега извади и „Заповядай, г-н Ташков". Иво беше един от хората, както и Илко Блъсков - професорът в Канада, той решаваше като има контролна работа или класно, той решава неговата група задачите за 10 минути и след това почва да решава на всички останали групи... Той беше вундеркинд и преуспя...".

Доверието на учениците си печелил със спорове върху теорията на Дарвин, с чувството за хумор на Айнщайн, но най-вече с уроците научени от неговия учител: „Всеки божи ден, когато слизате по тези стълби надолу едно единствено нещо да сте научили- независимо какво, но то да се помни цял живот. И събирайте 365 дена по едно ей такова нещичко, ето как се изгражда личността."

 Йордан Ташков е категоричен, че инвестицията и промените в образованието са задължителни, но да са добре премислени. Работил е с 20 министри на образованието – всеки с амбицията да започва нещо отначало.