Константин Гаров от Бургаската природо-математическа гимназия "Академик Никола Обрешков" спечели златния медал на Световното първенство по математика в Тайван. 12-годишното момче надви конкурентите в своята възрастова група и спечели титлата.

Екип на bTV откри момчето ден, след като се е завърнало от участието си в световния математически форум. 12-годишният шампион е ученик в 6-и клас. В Тайван той изненадва журито с познанията си по теория на числата и комбинаторика. Показва медала си с гордост, макар че смята, че силата му не е точно в математиката.

„Не съм особено добър в сметките, но компенсирам това с логически разсъждения”, споделя Константин Гаров.

Заради логическото си мислене той е участвал и печелил редица шахматни турнири още като малък. Сега предпочита алгебрата пред геометрията. „По-лесно е, повече решавам задачите. Най-трудната формула е да съчетаеш водната топка”, шегува се шестокласникът.

Най-голямата му страст е именно водната топка. Световният шампион по математика Константин Гаров е и шампион на България по водна топка и успешно комбинира математиката с ватерпола.

„От спортно-техническа гледна точка е интересен с това, че компенсира неголемите си физически данни с много рационална игра”, казва Петър Йонов – треньор.

С постижението си Константин Гаров извоюва и провеждането на следващото световно по математика в България. Домакин на състезанието ще бъде родният му Бургас.