Нови учебни планове и старите учебници за първи и пети клас – това е едно от предложенията, които обсъдиха издателите и новото ръководство на Министерството на образованието и науката (МОН).

Новият закон за училищното образование предвижда промените да влязат в сила от тази есен, но срокът е прекалено кратък, за да бъдат отпечатани нови и качествени учебници за първокласниците и петокласниците, предупредиха издателите. Проектите трябва да са готови в началото на август, а обсъжданията за това как ще се реши проблема продължават.

Има нещо, което изглежда възможно, но пък е нежелано – това е децата на 15 септември да започнат с нови учебници, които не са достатъчно качествено направени, коментира след среща с новото ръководство на МОН Никола Кицевски, директор на издателство.

„Едно нещо не искам да допусна – хаос и напрежение в системата, и децата да нямат учебник на 15 септември. Това са двете ограничения, които за мен са със силата на закон”, обяви новият министър на образованието Меглена Кунева.