Нова опасна игра започнаха учениците в Бургас. Тийнейджъри се забавляват да предизвикват волтова дъга, като хвърлят клони по проводници, по които тече ток. Само за месец са установени пет случая.

Децата избират електрически стълб с повече проводници и се състезават кой ще уцели някого от тях, като хвърлят нагоре клони и пръчки.

Освен че токът спира при точен удар, заниманието е изключително рисковано – по провода тече напрежение от 20 000 волта. Или близо 1000 пъти повече от токов удар при неизправен домакински уред.

„От една страна самият скъсан проводник може да удари дете, стоящо в близост”, заяви говорителят на EVN–България Крум Косев.

„Предполагаме, че е за емоцията. Това е възраст на необмислени постъпки, на поемане на рискове, на доказване на себе си пред останалите”, смята Десислава Василева от Комисия за борба с противообществените прояви.

Опасната мода се разпространява бързо сред децата, а до момента няма нито един задържан от практикуващите я.  

„В днешно време децата търсят повече екшън в игрите, повече интересни неща, така че никой не е застрахован”, твърди училищният психолог Нели Тетимова.

От понеделник в бургаските училища започват образователни беседи за риска от смъртоносните хобита.