Учени, предприемачи и интелектуалци с програма за развитието на България
Целта е политиките на партиите да се базират на нея
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
Атанас Семов
Снимка: bTV

България не се развива добре, а политическата система не осъществява политики и работи в много голяма степен за себе си. Това заяви проф. Атанас Семов е студиото на „Лице в лице”. Той отбеляза, че такова е мнението на експерти от Българската академия на науките, които са направили задълбочен анализ на процесите в различни сфери на икономиката и обществото.

„Ние сме единственият народ в Европа, който има два официални празника на духовността и единственият, който има подобен мизерен дял от БВП за наука и култура. Истинската будителска мисия е ясната концепция накъде да върви България”, категоричен беше той.

В проекта „Възгледи за национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България” са ангажирани също предприемачи и интелектуалци, а начело на екипа е бившият директор на БАН акад. Стефан Воденичаров. Семов нарече анализа „уникален документ, който може да изпълнява важна, спасяваща България функция”.

Учени от БАН отново на протест за повече пари за наука (ВИДЕО И СНИМКИ)Около 1000 души се включиха в шествието по софийските улици

В него са засегнати всички аспекти на функционирането на държавата с ясни оценки на сегашните проблеми и предложения за решаването им. За финансирането на мерките също е помислено: „Цялото празнословие, че държавата няма пари, е оборено – държавата всяка година губи около 10% от БВП или 9 млрд. лева – 2,5 млрд. от източване на ДДС, 2 млрд. от обществени поръчки, проведени на завишени цени, 1,5 млрд. от акцизи на горива, тютюневи изделия и алкохол, 1,5 млрд. от неправилно изчислени инвалидни пенсии, половин милиард сив сектор в туризма – достатъчно пари за осъществяване на политики”.

Предложението на Семов е документът да бъде внесен в парламента и да бъде гласуван от всички партии с цел след това да се превърне в рамката, около която развиват предизборните си програми.

  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре