Управителката на туроператорската фирма, която заряза 31 наши ученици в Барселона, беше посрещната със скандал пред вратата на агенцията по обед.

Фирмата организатор на екскурзията не е платила всичко, а платеното е много ниско качество.

Туроператорът организира пътуването на деца от 8, 9 и 10 клас на Националната финансово-стопанска гимназия, като при пристигането в Испания се оказва, че нощувките на групата не са платени.

Учениците са платили за екскурзията още през февруари, парите обаче не са стигнали до испанската агенция посредник. Средствата са били достатъчни само за първите две нощувки в Любляна и Кан, за нощувката в Испания парите са дали шофьорите на автобуса и някои от възрастните в автобуса.

Стигнали са децата да бъдат настанени в двузвезден хотел, пълен с проститутки и наркомани, приличащ на бежански център според техните думи.

След бурния скандал, който тече от сутринта, в 15 часа следобед фирмата, организирала екскурзията, е успяла да доплати известна сума, достатъчна за настаняването на учениците до събота в хотела, за който са си платили.

„Децата ще бъдат преместени в по-хубав хотел, много съжалявам за това недоразумение, вече току-що платих доплащането за преместване в 4-звезден хотел и на шофьорите са осигурени парите”, заяви по-рано Ирена Гришева от туроператорската фирма.

По-късно от испанската агенция посредник потвърдиха, че парите вече са им преведени.

Оказа се, че договорът за екскурзията е сключен след разрешение на инспектората по образованието от директора на училището. Оттам обаче не смятат,  че носят отговорност.

„Не сме я организирали ние тази екскурзия”, каза директорът на гимназията Иван Арсов.

Според Комисията за защита на потребителите основната отговорност е на туроператорската фирма.

В момента туроператорът „Гъливер травел” води дела с Комисията за защита на потребителите заради предишни скандални провалени екскурзии. По закон, ако съдът докаже нелоялната практика, фирмата може да бъде затворена.

До късно следобед родителите на децата чакаха да бъде решен проблемът на децата им и дали ще бъдат настанени в скъпия четиризвезден хотел за който са си платили.