Все още не е напълно ясно колко от българските туристи, пострадали в Египет, ще се приберат предсрочно у нас. Те се оказаха с фрактури и охлузвания, след като автобусът им се преобърна.

Шофьорът твърди, че вината не е негова, а на лошия път. Арестуван е.

Всички туристи от екскурзията в Египет имат застраховки. Сключването им при организирано от туроператор пътуване в чужбина е задължително. Ако обаче сами организираме екскурзията, зависи от нас.

Тръгвайки на екскурзия рядко се замисляме, че може зад граница да ни се наложи да търсим лекар. При организирано пътуване цената на здравната застраховка е включена в туристическия пакет.

„Самите хора, които са минали по този път могат да кажат и да оценят смисъла на сключване и издаване на тази застраховка”, коментира туристическият агент Илияна Пешлова. По думите й даже и тези, които не искат да се застраховат, в крайна сметка се съгласяват.

Когато решим да заминем за чужбина без да ползваме туристическа агенция решението дали да купим здравна застраховка е изцяло наше. Както и отговорността, ако ни се случи нещо в чужбина.

Застрахователни брокери пресмятат, че на 100 клиенти, посетили офиса им през миналата година, 10 са сключили застраховка "Помощ при пътуване в чужбина". Година по-рано са били 8 на сто. Средната цена на застраховката е 28 лева. Срещу тях се покриват медицински разходи за над 10 хиляди евро.

„В повечето случаи туристът в нужда трябва само да се обади на телефонен номер, записан на полицата”, обяснява застрахователният брокер Кольо Делев. Туристът ще бъде насочен към най-близкото лечебно заведение за безплатна помощ.