Организатори на протестите:
Цинизъм е гражданите да си правят партия
Хората не искат да чуват „политика”, а нямат готовността да поемат управлението
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 34
  • 4
    5
протест, орлов мост, сметки, ток, оставка, герб - 6
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков

„Цинизъм от страна на политиците е да предлагат гражданите да си правят партия”. Това заяви пред bTV един от организаторите на протестите срещу монополите – Петър Кичашки от движение „Модерна България”. Според него хората трябва да участват в управлението на граждански принцип.

„Хората не искат да чуват „политика”, а нямат готовността да поемат управлението и да вземат нещата в свои ръце”, коментира и Анжелика Цокова от гражданско обединение „Днес”.

По думите на Борислав Райчев от гражданско сдружение „Сила” пък обществото ще намери друг начин да участва в управлението. „На хората име писнало от познатите лица и лобистите”, заяви той. Освен това мажоритарният вот е скъпо удоволствие, добави той.

Райчев се обяви за промени в Изборния кодекс, които да предвиждат възможност за участие на граждански организации в управлението на страната, а Кичашки съобщи, че в момента се организира референдум за отзоваването на „калпави” политици.

„Когато не можеш да контролираш политиците и те викат веднъж на 4 г., за да им ръкопляскаш, се стига до леене на кръв по Орлов мост. Гражданското общество има нужда от участие и контрол”, коментира Кичашки.

Според Райчев на протестите не е имало организирани провокации, а сблъсъците са били спонтанни. Кичашки добави, че дори някой да опитва да яхне народното недоволство, това ще му излезе през носа.

„Протестите трябва да продължат, докато не се решат проблемите с монополите. Това е хранилка за партии и проблем за народа”, заяви Райчев.

Организаторите на протестите ще се срещнат през уикенда, за да обсъдят исканията си и да опитат да стигнат до компромисно решение.
 

  • 4
    5
Още по темата
34 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре