Цели отделения се местят от държавните в частните болници. За това разказват самите лекарите, сменили работното си място.

Днес тези онколози работят в частно лечебно заведение. Идват вкупом тук преди няколко месеца, след като напускат държавната болница. Заедно с целия екип - лекари, сестри и санитари, си отива и националният консултант по медицинска онкология професор Асен Дудов.

„Заплатата не е решаваща. Изкушението човек да работи в най-модерни и съвременни условия, все пак е едно голямо предизвикателство”, посочи проф. Асен Дудов, началник на онкологична клиника в частна болница.

В онкологичното отделение на държавната болница остават само с един лекар и стотици пациенти. Оттам признаха, че се е наложило клиниката да спре работа за известно време.

В частните лечебни заведения работата е по- малко, а заплащането по- добро, признава доцент Росен Калпачки. Въпреки това той предпочита да лекува за по- малко, в най-тежкото отделение на Oкръжна болница.

„Тук имам всичко и удовлетворението, че можеш да се сблъскаш с най-тежкия случай и че ти трябва да го решиш с твоя екип”, коментира Росен Калпачки , началник на Клиниката по неврология в „Св.Анна”.

А за пациента, оказва се - важен е лекарят, а не лечебното заведение. Спаса Йорданова е лежала в частна болница, сега в държавна.Според мен в държавната е по-добре, защото повече обръщат внимание”, коментира тя.

Няма данни колко медици са преминали в частния сектор. От здравното министерство признават за проблема.

„Правим всичко възможно за подобряване на работата, снабдяването на нова апаратура, в рамките на финансовата рамка, която имаме, тя е само 15 милиона годишно”, посочи Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Оказва се, че частните болници са предпочитани предимно от опитните лекари.

И все пак повечето млади медици предпочитат чужбина пред болници у нас, дори частните.

И още една тенденция - през последните три години се е увеличил броят на частните болници за сметка на държавните, които намаляват.