Много бързо избягахме от реалния проблем и отидохме на терена на политическото противопоставяне. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира реакциите след вчерашното изслушване на главсека на МВР Светлозар Лазаров във връзка с трагедията в Лясковец.

Един спецполицай загина, а трима бяха ранени, след като психично болен мъж откри огън по тях в жилището си. Лазаров хвърли цялата вина върху двама търновски антимафиоти, които компрометирали акцията ден по-рано. Единият от тях е бивш гард на Бойко Борисов.

Управляващите заподозряха саботаж, а бивши служители в системата посочиха явни грешки при провеждането на акцията, които може би в момента се скриват чрез подправени документи.

Според Цацаров, хорът на едните коментатори в момента „има политическа тоналност, която използва тази трагедия и недостатъците в МВР за елементарни политически цели”. По думите „втората страна са един куп експерти, всеки от които има реален принос за сегашното състояние на МВР и системата на сигурност”, но не им прави чест да говорят за проблеми, за които е възможно те самите да имат определена вина.

По думите му, притеснителна в случая е ситуацията с екипировката на баретите, която не била като това, което виждаме на малкия екран.

Всеки ден оправдания

"Всеки ден се оправдават с мен или с когото и да било, вместо да се смирят, да си подадат оставката. Някакъв си преди 15 години бил при мен и сега имало отношение", възути се по време на Европейския съвет лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"По тази логика всички служители на МВР са служили при мен, така че винаги може един полицай да се каже, че е бил при Борисов. За една нощ сложиха четири генерлски звезди на този главен секретар, който доказа че не може да управлява. Вместо да си подаде оставката и да си замине, ние говорим по тази тема, но това не ми е интересно. Бог да го прости момчето", коментира още Борисов.

За сигнала и контрасигнала

Банкерът Цветан Василев е поискал от прокуратурата да му предостави препис от сигнала, който "Протестна мрежа" изпрати срещу него, каза междувременно Сотир Цацаров и допълни, че на този етап Василев няма право на тази информация.

По отношение на проверката срещу Николай Бареков, Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, Цацаров заяви, че са изпратени постановления за възлагане на проверки до всички компетентни институции - ДАНС, НАП, "Национална полиция" и направление "Банков надзор" на БНБ.

За разследването на "Костинбродските бюлетини", главният прокурор посочи, че до седмица обвинителният акт ще бъде внесен отново в съда.

Разследването по случая катастрофира, като въпреки гръмките изказвания на държавното обвинение, единствено бившият главен секретар на МС Росен Желязков беше привлечен като обвиняем, при това – неуспешно от първия опит.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"