Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъжда днес промените в Закона за МВР, които бяха отхвърлени на първо четене от парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Промените провокираха недоволството на синдикатите, които бяха против орязването на социални придобивки на служителите на МВР и предизвикаха протести миналата година.

С промените трябваше да се намалят заплатите, които полицаите ще взимат при пенсиониране. Вместо до 20 както е сега, те ще взимат до 12. Условието щеше да важи само за служителите, които са постъпили на работа при условията на променения закон. Предвидено и намаляване на годишния платен отпуск на служителите на МВР с 5 дни.

На заседанието на НСТС синдикатите отново се обявиха срещу намаляването на отпуската и обезщетението при пенсиониране. Работодателските организации пък смятат, че привилегиите на полицаите трябва дори повече да бъдат орязани, защото и други хора работят в тежки условия, без да ги получават.

Миналата седмица промените, които бяха представени от вътрешния министър Румяна Бъчварова като реформа, не получиха подкрепа от ресорната комисия в парламента.

Бъчварова обяви, че това няма да я разколебае и че се надява все пак да намери подкрепа сред останалите депутати. Въпреки че депутатите от ГЕРБ гласуваха за промените, председателят на комисията и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов разкритикува за пореден път закона. 

По думите му подобни промени не били предвидени в управленската програма на правителството.  

Премиерът Бойко Борисов подкрепи реформата на Бъчварова и обяви, че ще е тест за ГЕРБ приемането на предложения законопроект. Той заплаши подкрепящите правителството партии с предсрочни избори: "Да не стане така, че ако има предсрочни избори, от тези които са в парламента, никой да не остане там?"