Три години и половина възрастна жена от Бяла Слатина не може да бъде освидетелствана от ТЕЛК. Разказвали сме ви историята в сутрешния блок на bTV. Проверихме има ли развитие.

С Йордан Горанчовски и болната му съпруга ви срещнахме преди няколко месеца. Тогава 81-годишният мъж изплака, че се опитва да освидетелства жена си от 2012-а без резултат.

През юни 2012 година са подали документи в ТЕЛК за преглед вкъщи заради това, че тя не може да се движи.

Година по-късно в дома на Горанчовски идват двама лекари от Козлодуй.

„Единият рече - я си покажи езика, показа, рече, неподвижна е, другият маха с ръка пред очите й, о, тя е и сляпа”, разказа Ганчовски.

Комисията в Козлодуй дава на баба Василка едва 54 процента инвалидност. Убеден, че решението е несправедливо, мъжът сезира институциите. Жалбите вече са 17. От РЗИ препоръчват да се преразгледа решението, междувременно срокът на документите изтича и трябва да се събират нови.

До момента, в който в дома на семейството пристига лично председателят на комисията и настоява болната да постъпи в болница.

Вместо съдействие Горанчовски бил разпитан и от полицията.

„За мене е такова напрежение, това е подигравка със старите хора. Досега аз нямам никакъв документ от ТЕЛК къде да ги карам, какво да изследвам”, обясни той.

От два месеца със случая се е заел местен депутат. След намесата му от белослатинската болница извършили всички прегледи, подготвили документите и те отново са внесени в ТЕЛК. И докато чака решение, възрастният мъж продължава с нечовешко търпение да обгрижва болната си жена.

„90 процента от времето съм при нея, ако се обърне, трябва да й помогна, ако яде, я храня като малко бебе. И на най-върлия ми душманин да не се случва такова нещо”, казва Горанчовски.

Реакцията на здравното министерство

Заради възникналото напрежение, друг ТЕЛК, този във Враца, ще извърши преосвидетелстването на пациентката.

Това ще стане на 21 октомври, обясниха за bTV от ведомството.