24 на сто от пълнолетните български граждани признават, че се замислят да емигрират от родината. Това показват резултатите от проучване на Изследователски център „Тренд”, поръчано от в.”24 часа” и проведено сред 1002 респонденти между 2 и 9 февруари.

72 на сто от запитаните твърдят, че не мислят за еднопосочен билет към чужбина, докато 4% не могат да преценят. Най-предпочитана страна за емиграция е Германия (32% от насочилите се към напускане на страната я посочват), следвана от Великобритания (21%), Испания (10%), САЩ и Италия (по 9%), Франция (3%) и т.н.

В столицата е най-висок процентът на тези, които при първа възможност биха отишли в чужбина – 28 на сто. След това идват тези в областните центрове (23%) и жителите на малките градове и села (по 15%). Именно по селата има най-голям процент признаващи, че се страхуват да не станат жертви на престъпление – приблизително две трети от запитаните. Най-сигурни се чувстват в малките градове.

Цели 56% от респондентите се причисляват към хората, които живеят с известни лишения. 25 на сто определят лишенията си като големи, а още 4% смятат, че живеят в мизерия. Очаквано, хората с висше образование обикновено живеят по-добре от тези с по-ниско.

28% от запитаните посочват, че ако от часовете, които работят, зависи дали ще получават повече, или по-малко, то биха се трудили допълнително.